I warsztaty w Centrum Dydaktyczno – Badawczym Nanotechnologii ZUT w Szczecinie
W ramach projektu „Licealista w świecie nauki”, 1 kwietnia 2019 r., 14 uczniów klasy II a i II d LO wzięło udział w pierwszych z dwóch zaplanowanych warsztatów w Centrum Dydaktyczno – Badawczym Nanotechnologii ZUT w Szczecinie.
Zgodnie z wybranym tematem zajęć „Genetyczne menu – analiza jakościowa produktów spożywczych z użyciem technik molekularnych”, uczniowie zgodnie z instruktażem Pani mgr inż. Sonii Hiller oraz Pani mgr inż. Dagmary Zagrobelny, dokonali izolacji materiału genetycznego z mięsa mielonego wieprzowego, parówek wieprzowych, szynki drobiowej oraz kiełbasy sojowej.
Przygotowane na zajęciach próby zostaną na kolejnych zajęciach poddane elektroforezie i łańcuchowej reakcji polimerazy w celu sprawdzenia właściwego składu produktów.
mgr Agnieszka Pawlaczyk