Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Chojnie

ul. Dworcowa 3
74 - 500 Chojna

www.zsp1chojna.pl
zsp1@zsp1chojna.pl

tel./faks 091 414 20 29

PATRONATY - WSPÓŁPRACA

1-29. 07.2012 r. uczniowie Technikum zawodowego w zawodzie technik organizacji usług gastronomicznych odbywają praktyki zawodowe w restauracjach w Anglii i na Malcie.

Staże gastronomów – wakacje 2012

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Chojnie jest jedną z niewielu szkół w Polsce, która dba nie tylko o rozwój dydaktyczny i wychowawczy uczniów, ale również poprzez realizację wielu projektów, stwarza korzystne warunki do  rozwijania   ich kompetencji międzykulturowych i  językowych.

W okresie od 01.07.2012 do 29.07.2012 jedenaścioro uczniów Technikum Zawodowego w zawodzie technik organizacji usług gastronomicznych wyjechało na Maltę i do Anglii, gdzie odbyło 4. tygodniowy staż w trzech restauracjach w Marsaskali i dwóch  w Sherborne, w  ramach projektu Leonardo da Vinci pt. „Staże gastronomów”:
W restauracji „47 Summer Nights” pracowały trzy uczennice z 3 klasy TOUG Sandra Piątkowska, Aleksandra Kałuziak i Luiza Wiluszyńska. Uczennice Justyna Stolarek, Alicja Pohorecka, Anna Kubaj  miały okazję zdobywać nowe doświadczenia w  restauracji „Grabiel”. Adrian Sas i Karol Sienkiewicz odbywali praktykę w restauracji hotelowej w „Sherborne Hotel”, natomiast Marta Sobczyk  i  Aleksandra Szurgocińska w restauracji ” Eastbury”.
Nad bezpieczeństwem uczniów czuwali opiekunowie: Pan Cezary Salamończyk w Anglii i Pan Tomasz Ostrycharczyk na Malcie.

Maltańskie  restauracje położone są w centrum Marsaskali, dziesięciotysięcznego miasteczka leżącego nad zatoką Św. Tomasza. Restauracje specjalizują się w kuchni krajów śródziemnomorskich. Oprócz serwowanych dań włoskich (głównie pizze i makarony) oferują dania przyrządzone ze świeżych ryb i owoców morza. W profesjonalnie wyposażonych kuchniach  uczniowie mieli okazję poznać tajniki przyrządzania potraw oraz panujące zasady pracy w  kuchni maltańskiej,  co z pewnością poszerzyło ich umiejętności zawodowe. Kontakt z menadżerami, pracownikami i klientami restauracji przyczynił się do rozwoju umiejętności języka angielskiego, którym posługują się wszyscy mieszkańcy Malty. Poprzez baczną obserwację i codzienną praktykę uczniowie wzbogacali swój magazyn wiedzy w dodatkowe, nowe im metody, funkcjonujące w branży kulinarnej na rynku europejskim. Nowością dla uczniów było flambirowanie, styczność z owocami morza oraz innymi nowymi gatunkami ryb.

Uczniowie pracowali pięć dni w tygodniu po osiem godzin, generalnie były to godziny wieczorne 1800-100, ponieważ w tym czasie Marsaskala tętni życiem. Pozostały czas był zagospodarowany na zapoznanie  się z okolicą oraz kulturą i historią Malty. Każdy wtorek
i czwartek był dla nich dniem wolnym, w którym burmistrz Marsaskali Pan Mario Calleja realizował  program mający na celu poszerzenie wiedzy stazystów na temat życia na Malcie. Oprócz Marsaskali i jej okolic uczestnicy projektu zwiedzili wiele ciekawych miejsc i zabytków znajdujących się na pobliskich wyspach: Gozo i Comino. Oprócz zdobywania nowych doświadczeń zawodowych i podziwiania Malty w każdy czwartek  uczestnicy projektu brali udział w kursie językowo – kulturowym, który był prowadzony przez Pana Charlota Mifsuda. Podczas każdego spotkania uczniowie mogli poznać kolejne historie związane z Marsaskalą i Maltą oraz rozwijać swoje znajomości języka angielskiego.

Podczas miesięcznego stażu w Sherborne młodzież miała możliwość pracy w kuchniach hotelowych oraz  salach restauracyjnych. Pracując w kuchni przygotowywali stanowiska pracy, nauczyli się obsługi urządzeń gastronomicznych, ekspedycji potraw, dekorowania i podawania deserów, sporządzania potraw charakterystycznych dla kuchni angielskiej. Praktyka w kuchniach obejmowała dwutygodniowy okres. Następnie uczniowie  zdobyli doświadczenie pracując przez kolejnych 14 dni w salach restauracyjnych hoteli. Podczas pracy w sekcji konsumpcyjnej, stażyści uczyli się aranżacji sal restauracyjnych oraz pomagali w utrzymywaniu ich czystości. Obsługiwali przyjęcia weselne, urodzinowe oraz zorganizowane wycieczki i spotkania biznesowe. Podczas czterotygodniowej praktyki w restauracjach  The Sherborne i The Eastbury, uczniowie zdobyli ogromne doświadczenie, wiedzę i umiejętności, podnosząc w ten sposób własne kwalifikacje zawodowe. Podczas odbywania stażu, uczniowie zwiedzili wiele ciekawych miejsc. Odbyli niezapomnianą wycieczkę do Londynu oraz na wybrzeże West Bay. Uczestniczyli także w koncertach i mini recitalach muzyków, którzy zjechali z wielu krajów chcąc doskonalić swój warsztat w Letniej Szkole Muzycznej w Sherborne. Zwiedzali wystawy artystów malarzy.Tak samo jak uczniowie na Malcie stażyści uczestniczyli raz  w tygodniu w kursie języka angielskiego, który był prowadzony przez Pana Boba Bettsa.

Staż, który odbyli uczniowie naszej szkoły na Malcie i Anglii  nie tylko wzbogacił ich doświadczenie zawodowe i pozwolił zapoznać się z tamtejszą kulturą ale również ukształtował w nich poczucie europejskiej tożsamości oraz wzmocnił takie wartości jak samodzielność, pewność siebie i tolerancja. Wspólne mieszkanie zbudowało nowe przyjaźnie między uczestnikami i nauczyło ich współpracy oraz wzajemnej pomocy. Wszyscy uczestnicy projektu cieszą się, że mogli zdobyć nowe doświadczenia, poznać inną kulturę oraz wielu nowych ludzi.
Dzięki realizowanej praktyce uczniowie poszerzyli swoje kwalifikacje, które zostaną udokumentowane w Europass Mobility.

linki

galeria