Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Chojnie

ul. Dworcowa 3
74 - 500 Chojna

www.zsp1chojna.pl
zsp1@zsp1chojna.pl

tel./faks 091 414 20 29

PATRONATY - WSPÓŁPRACA

11.01.2019 r. odbył się etap okręgowy XXIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.

XXIII ELIMINACJE OKRĘGOWE

OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI

 

 

W dniu 11.01.2019 r. w Zespole Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie odbył się etap okręgowy XXIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. W tym roku tematyką wiodącą są „Produkty mleczne – technologia i rola w żywieniu”. W rywalizacji wzięło udział 43 uczniów ze szkół województwa zachodniopomorskiego i lubuskiego. Minimalna liczba punktów decydująca o wpisaniu na listę kandydatów do etapu centralnego wyniosła 60  punktów.

Naszą szkołę reprezentowała Anita Orszulak z klasy IV TŻ, której niestety nie udało się zakwalifikować do etapu centralnego.

W trakcie trwania eliminacji, dla opiekunów i młodzieży, zorganizowano następujące wykłady poprowadzone przez pracowników uczelni wyższych Szczecina i Poznania:

– “Innowacyjne przetwory mleczarskie”- dr inż. Katarzyna Skryplonek – Zakład Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie,

– „Znaczenie technologii gastronomicznej w racjonalnym żywieniu człowieka” – prof. dr hab. Józef Korczak – z – ca przewodniczącego Komitetu Głównego Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.

 

 

mgr inż. Małgorzata Zarzycka

linki

galeria