Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Chojnie

ul. Dworcowa 3
74 - 500 Chojna

www.zsp1chojna.pl
zsp1@zsp1chojna.pl

tel./faks 091 414 20 29

PATRONATY - WSPÓŁPRACA

13.01.2017 r. odbył się etap okręgowy XXI Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.

ELIMINACJE OKRĘGOWE
XXI OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI

     13 stycznia 2017 r. w Zespole Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie odbył się  etap okręgowy XXI Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. W tym roku hasłem przewodnim były: „Produkty zbożowe – technologia i rola w żywieniu”. W rywalizacji wzięło udział 44 uczniów z 26 szkół województwa zachodniopomorskiego i lubuskiego. Młodzież rozwiązywała zadania z zakresu gastronomii, żywności i żywienia, technologii gastronomicznej, w tym sporządzania potraw i napojów i obsługi konsumenta.
Naszą szkołę reprezentowała Weronika Pasiud z klasy IV TŻ, która zajęła 12 miejsce. Uczestnicy eliminacji mogli wysłuchać ciekawych wykładów, takich jak: „Zastosowania mąk niestandardowych w piekarnictwie” – dra inż. Roberta Iwańskiego z Katedry Technologii Żywności Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, „Słów kilka o genezie wskazówek żywieniowych” – prof.  dra  hab.,dra h.c. multi Jana Gawęckiego z Katedry Higieny Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz prelekcji „Mięso wieprzowe, a zdrowie człowieka”- dr hab. Anity Kołodziej – Skalskiej z Katedry Biotechnologii i Hodowli Zwierząt ZUT w Szczecinie.


 

mgr inż. Małgorzata Zarzycka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

linki

galeria