Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Chojnie

ul. Dworcowa 3
74 - 500 Chojna

www.zsp1chojna.pl
zsp1@zsp1chojna.pl

tel./faks 091 414 20 29

PATRONATY - WSPÓŁPRACA

15.03.2019 r. uczniowie kl. II i IV TŻ, TH uczestniczyli w zajęciach wykładowo – ćwiczeniowych pt. „Moc Naukowców” w ramach dni otwartych ZUT.

„Moc Naukowców’’ – dzień otwarty
Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie

 

15.03.2019 r. uczniowie kl. II i IV Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych i Technikum Hotelarstwa uczestniczyli w zajęciach wykładowo – ćwiczeniowych zorganizowanych w ramach dnia otwartego pt. „Moc Naukowców” Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego.

Pierwsza część odbyła się na Wydziale Kształtowania Środowiska i Rolnictwa, gdzie odbyły się dwa wykłady. Pierwszy z nich dotyczył ziół i ich wykorzystania. Studenci z koła zielarskiego przedstawiali różne rośliny przyprawowe, np. paprykę, pietruszkę, lubczyk, szałwię, zwracając uwagę na ich właściwości i zastosowanie.

Tematyka drugiego wykładu dotyczyła win. Fakty i mity dotyczące tego trunku omówił dr hab. inż. Grzegorz Mikiciuk. Młodzież miała okazję sprawdzić się w roli sommelierów, rozpoznając skomplikowane bukiety próbek tego trunku.

Druga część odbyła się na Wydziale Nauk o Żywności i Rybactwie. Uczniowie podzieleni na trzy grupy brali udział w różnych ćwiczeniach. Na podstawie pomiarów antropometrycznych młodzież mogła samodzielnie ocenić swój stan odżywienia i zbadać skład ciała.

Korzystając z programu Dietetyk.pro uczniowie oceniali swój jadłospis z ostatnich 24 godzin pod kątem indywidualnego zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze. Pomagali im w tym studenci z Koła Naukowego Dietetyków. Można było również skorzystać z porady profesjonalnego dietetyka. Odbyły się również warsztaty promujące wiedzę o mleku i jego przetworach. Uczestnicy tych zajęć samodzielnie produkowali lody, masło, maślankę i mleka fermentowane. Na zakończenie odbyła się degustacja i ocena sensoryczna produktów.

Młodzież wzięła również udział w profesjonalnych zajęciach laboratoryjnych w Katedrze Toksykologii Żywności, gdzie pod okiem nauczycieli akademickich oznaczali zawartość detergentów w środkach czystości.

W auli Centrum Dydaktyczno – Badawczego Nanotechnologii odbyło się spotkanie, na którym przedstawiono prezentację podsumowującą ofertę edukacyjną oraz zalety studiowania w ZUT i w mieście Szczecinie. Przedstawiciel Działu ds. Studenckich omówił możliwości pomocy materialnej i zakwaterowania w domach studenckich. Pracownik Działu Mobilności Międzynarodowej przedstawił kwestie związane z możliwością udziału w międzynarodowej wymianie studenckiej, w ramach Erasmus+ i innych programów. Przedstawiono również bogatą ofertę sportową i kulturalną.

 

mgr inż. Bianka Małysz – Lewandowska

mgr inż. Małgorzata Zarzycka

linki

galeria