Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Chojnie

ul. Dworcowa 3
74 - 500 Chojna

www.zsp1chojna.pl
zsp1@zsp1chojna.pl

tel./faks 091 414 20 29

PATRONATY - WSPÓŁPRACA

15.04.2019 r. odbyła się wycieczka dydaktyczna uczniów klas I – III TH i TŻ do Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu.

Wycieczka dydaktyczna uczniów Technikum Zawodowego w zawodzie technik hotelarstwa i technik żywienia i usług gastronomicznych do Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu

 

15 kwietnia 2019 r. w ramach projektu RPO WZ „Inwestycja w kształcenie zawodowe – inwestycją w przyszłość!” odbyła się wycieczka dydaktyczna uczniów klas hotelarskich i gastronomicznych do Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Uczelnia oferuje studentom studia I i II stopnia oraz studia podyplomowe na kierunku Turystyka i Rekreacja w różnych specjalnościach. Dzięki współpracy międzynarodowej stwarza także możliwość odbycia zagranicznych praktyk, praktycznej nauki języków obcych oraz zarobienia na opłatę czesnego. Kształci fachowców branży gastronomiczno – hotelarskiej tworząc perspektywy rozwoju zawodowego oraz zatrudnienia.

Po przyjeździe na uczelnię zwiedziliśmy budynek szkoły. WSHiG może pochwalić się nowoczesnymi salami, przystosowanymi do specyfiki oferowanych kierunków. Studenci mogą ćwiczyć w wyposażonej w najnowsze sprzęty kuchni oraz restauracji „Beverly Hills”, w której my także mieliśmy przyjemność zjeść posiłek i ocenić efekty ich pracy. Tam też,  odbył się pokaz baristyczny, podczas którego pokazano, jak fachowo przygotować różne rodzaje kawy. Chętni uczestnicy pokazu mogli pod okiem fachowca obsłużyć profesjonalny sprzęt oraz napić się znakomitej kawy.

Dużą atrakcja dla młodzieży był udział w pokazie barmańskim, podczas którego Student trzeciego roku opowiedział nie tylko o rodzajach koktajli, ale zaprezentował też różne techniki sporządzania napojów z zastosowaniem fachowego sprzętu barmańskiego. Młodzież podziwiała efekty pracy barmańskiej, jednocześnie miała okazję utrwalić swoją wiedzę na  temat miksologii napojów – zdobytą na ubiegłorocznym kursie barmańskim.

WSHiG może pochwalić się także w pełni wyposażoną salą gastronomiczną, w której odbył się pokaz kulinarny. Studenci uczelni przedstawili technikę sporządzania prostej i szybkiej przystawki na bazie ziemniaka, szynki i sera oraz flambirowania owoców. Efektowne potrawy płonące podziałały na uczniów jak magnes. Postanowili sprawdzić swoje umiejętności praktyczne, sporządzając nietypowe desery, pod okiem profesjonalistów. Dania były znakomite, co potwierdzili wszyscy degustujący je uczestnicy wyjazdu.

Wyjazd do WSHiG był dla młodzieży ciekawym doświadczeniem. Pozwolił im poszerzyć wiedzę zawodową i ukazał możliwość kontynuacji nauki na poziomie wyższej uczelni. Uczestnicy wycieczki zgodnie stwierdzili, że chętnie powrócą do Poznania po raz kolejny, jeśli tylko pojawi się taka okoliczność.

Opiekun

mgr inż. Bianka Małysz – Lewandowska

linki

galeria