Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Chojnie

ul. Dworcowa 3
74 - 500 Chojna

www.zsp1chojna.pl
zsp1@zsp1chojna.pl

tel./faks 091 414 20 29

PATRONATY - WSPÓŁPRACA

15.11.2017 r. w ramach projektu RPO WZ „Kwalifikacje dziś – dobra praca jutro!” odbył się wyjazd studyjny do Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu.

Wyjazd studyjny uczniów Technikum Zawodowego
w zawodzie technik hotelarstwa i technik żywienia i usług gastronomicznych
do Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu

 

W dniu 15.11.2017 r., w ramach projektu RPO WZ „Kwalifikacje dziś – dobra praca jutro!” Działanie RPZP. 08.06.00 Wsparcie szkół i placówek prowadzących kształcenie zawodowe oraz uczniów uczestniczących w kształceniu zawodowym i osób dorosłych uczestniczących w pozaszkolnych formach kształcenia zawodowego, odbył się wyjazd studyjny do Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu.

Wizyta na uczelni rozpoczęła się od spotkania z niezwykłym wykładowcą, panem Mateuszem Kołodziejczakiem – kierownikiem ds. gastronomii, instruktorem WSHiG, który okazał się być naszym przewodnikiem po placówce. Budynek, przypominający zwykłą uczelnię na zewnątrz, już po przekroczeniu progu, zaskoczył wszystkich swoim wystrojem. Urządzony był na wzór hotelu. Przy wejściu wita wchodzących recepcjonista, korytarze wyłożone są  dywanami, ściany ozdobione tapetami i licznymi lustrami, a wzrok przykuwają piękne żyrandole.

W auli przywitała uczniów pani prorektor ds. dydaktycznych, prof. Ewa Mucha – Szajek. Opowiedziała zebranym o szkole założonej w 1993 r. przez prof. Romana Dawida Taubera. Przedstawiła ogólne działanie instytucji oraz współpracę szkoły z krajami takimi jak: Włochy, Hiszpania, Francja czy Stany Zjednoczone, do których studenci wyjeżdżają na kilkumiesięczne, płatne staże, podczas których są w stanie zarobić na pełne utrzymanie podczas studiów. Wyświetlony po chwili film, w którym wypowiadali się uczniowie i wykładowcy, zachęcał przyszłych kandydatów do podjęcia nauki w WSHiG. Po filmie odbył się krótki wykład pana Mateusza Kołodziejczaka, który rozwiał wszelkie wątpliwości dotyczące szkoły oraz wyjazdów.

Następnym etapem wycieczki było odwiedzenie jednej z wielu sal bankietowo – restauracyjnych, znajdujących się na terenie szkoły – Restauracji Filmowej Beverly Hills. Można było obejrzeć tam pokaz baristyczny, podczas którego pokazano, jak fachowo przygotować kawę latte macchiato oraz cappuccino. Studentka trzeciego roku opowiadała przy tym o rodzajach kawy, sposobach jej parzenia, podawania, dodatkach oraz o tym, że wszystkiego uczyła się w szkole, nie musząc robić dodatkowych kursów. Naturalnie, chętni uczestnicy pokazu mogli pod okiem fachowców obsłużyć profesjonalny sprzęt lub napić się znakomitej kawy.

Niezwykle ciekawym okazał się pokaz carvingu ( sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach) w  wykonaniu Andżeliki Gołębiowskiej. Opowiedziała ona o swoich osiągnięciach, udziałach w  konkursach i swojej pasji, którą odkryła już w technikum. Pokazała dwa najprostsze – według niej – wzory, czyli listek z cukinii oraz kwiatek z marchewki. Osoby, które próbowały wykonać ozdobę z kawałka cukinii stwierdziły, że nie jest to łatwe, choć pasjonujące zadanie.

Równie niezwykły był pokaz barmański. Student trzeciego roku opowiedział nie tylko o różnych drinkach, lecz pokazywał również, jak można efektownie przygotować różne napoje z  zastosowaniem fachowego sprzętu barmańskiego, do którego należy między innymi jigger, muddler, strainer czy shaker. Dodatkową atrakcją pokazu była żonglerka shakerem czy  butelkami, co wywołało wśród obserwatorów ogromne wrażenie.

Na koniec uczniowie udali się do sali gastronomicznej, w której odbył się pokaz kulinarny. Tym  razem jeden z szefów kuchni uczelnianych restauracji pokazał, jak przygotować szybkie, azjatyckie danie, czyli szyjki rakowe po seczuańsku. Danie było znakomite, co potwierdzili wszyscy degustujący je uczestnicy wyjazdu.

Wycieczka była dla wszystkich ciekawym doświadczeniem i może w przyszłości któryś z  uczniów Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Chojnie wstąpi w szeregi studentów Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Będzie miał wówczas możliwość pogłębienia swoich wiadomości i umiejętności zawodowych w hotelach i restauracjach w Europie i  na  świecie.

Opiekunki wyjazdu:

mgr inż. Justyna Sumara

mgr Katarzyna Mickiewicz – Bindas

linki

galeria