„Moc Naukowców’’- dzień otwarty Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie
W dniu 16 marca 2018 roku uczniowie z klas I, II, III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych uczestniczyli w zajęciach wykładowo – ćwiczeniowych, zorganizowanych w ramach dnia otwartego pt. „Moc Naukowców” Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego.
Pierwsza część odbyła się na Wydziale Nauk o Żywności i Rybactwie. Klasa I i II wzięła udział w wykładzie „Żywieniowe pułapki Internetu”, podczas którego uczniowie dowiedzieli się jak ważna jest selekcja informacji żywieniowych umieszczanych w Internecie, gdyż nie wszystkie informacje są prawdziwe. Klasa III skorzystała z zajęć laboratoryjnych „Antropometria nie taka straszna” na temat oceny wyżywienia.
Druga część odbyła się na Wydziale Kształtowania Środowiska i Rolnictwa. Wszystkie klasy wysłuchały trzech wykładów. Z wykładu „Owoce dla zdrowia”, uczestnicy poszerzyli swoją wiedzę na temat wartości odżywczej owoców i ich znaczenia w żywieniu.
Z wykładu pt. „Skąd w szampanie są bąbelki?” uczniowie dowiedzieli się jak brzmi odpowiedź na to pytanie.
Ostatni wykład pt. „Moc ziół” – był dużą porcją wiedzy na ich temat. Przedstawiono sposoby wykorzystania ziół świeżych i suszonych, wskazano ich walory lecznicze i kulinarne. Podczas wykładu studenci z koła zielarskiego prezentowali różne sposoby wykorzystania ziół, np. napar ziołowy, miody, syropy ziołowe.
mgr inż. Izabela Barylska
mgr inż. Małgorzata Zarzycka