Dni Hotelarza i Gastronoma
W dniach 17-18 kwietnia 2023 r. w naszej szkole odbyły się Dni Hotelarza i Gastronoma. Młodzi adepci branży Horeca po raz pierwszy obchodzili swoje małe święto.
Celem przedsięwzięcia było zwrócenie uwagi młodzieży na różne aspekty pracy hotelarza i gastronoma, zaprezentowanie przez uczniów wiedzy i umiejętności zawodowych, integracja zespołów klasowych oraz wzmocnienie poczucia przynależności do branży.
Pierwszego dnia obchodów, uczniowie Technikum kształcący się w zawodzie technik hotelarstwa i technik żywienia i usług gastronomicznych, zaprezentowali swoje umiejętności zawodowe całej społeczności szkolnej. Uczniowie Liceum Ogólnokształcącego, pozostałych klas Technikum oraz Branżowej Szkoły I st. wzięli udział w pokazie aranżacji stołów na różne okazje oraz specjalnie dla nich przygotowanej degustacji. Zwiedzili również pracownie szkolne, w których na co dzień uczniowie klas hotelarskich i gastronomicznych odbywają zajęcia.
18 kwietnia był dniem pełnym wrażeń. Uczniowie klas 3 HŻ i 4 HŻ uczestniczyli w spotkaniu online z panem Miłoszem Stanisławskim, doświadczonym hotelarzem i współzałożycielem stowarzyszenia Hotelmania, które działa na rzecz edukacji uczniów, nauczycieli i profesjonalistów branży Horeca. Zebrani z zainteresowaniem wysłuchali wykładu prelegenta, który przedstawił swoją przygodę z hotelarstwem oraz zachęcał wszystkich uczniów do ciągłego rozwoju, podejmowania nowych wyzwań i zdobywania doświadczeń zawodowych.
W tym samym czasie, w pracowni gastronomicznej odbyły się warsztaty kulinarne, które poprowadził Pan Grzegorz Dończyk, szef kuchni Dworku Bielin. Pod jego okiem, dwanaścioro uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, doskonaliło swoje umiejętności zawodowe, przygotowując wykwintne dania z różnych surowców, m.in. carpaccio z buraka, flaczki z kalmarów, zupę segedyńską i wiele innych. Warsztaty zakończyły się poczęstunkiem degustacyjnym dla pracowników szkoły.
Nie zabrakło również okazji do wspólnych zabaw i sprawdzenia swojej wiedzy i umiejętności zawodowych. Przyszli hotelarze i gastronomowie rywalizowali o tytuł „Mistrzowie branży Horeca”, uczestnicząc się w następujących konkurencjach: quiz wiedzy w formie online, slalom z walizką i tacą, wykonanie dekoracji z warzyw i owoców oraz przygotowanie nakrycia stołu do określonego menu. Dodatkowo klasy wzięły udział w ocenie prawidłowego wizerunku pracownika hotelu i gastronomii. W tej konkurencji przyznano także dwa indywidualne wyróżnienia. Za najlepszą prezencję w branży hotelarskiej – Barbarze Kaczor z klasy 4 HŻ, a w branży gastronomicznej – Sylwii Piotrowskiej z klasy 1 HŻ.
Wszystkie konkurencje wywoływały ogromne emocje wśród uczestników, którzy bardzo starannie przygotowali się do konkursowych zmagań, wykonując swoje zadania z wielkim zaangażowaniem i pasją.
Dni Hotelarza i Gastronoma zakończyły się ogłoszeniem wyników. Zaciętą rywalizację klasową wygrali uczniowie klasy 1 HŻ, którzy otrzymali pamiątkową statuetkę oraz talony do pizzerii.
Ogłoszone zostały również wyniki wcześniejszego konkursu pt.: „Hotelarstwo, gastronomia moja pasja”. Laureatem został Jakub Skrzypek z klasy 4 HŻ, który otrzymał dyplom oraz nagrodę rzeczową.
Pierwsza edycja Dni Hotelarza i Gastronoma już za nami. Mamy nadzieję, że obchody na stałe zapiszą się w kalendarzu wydarzeń i staną się coroczną tradycją szkoły.
mgr inż. Bianka Małysz-Lewandowska