Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Chojnie

ul. Dworcowa 3
74 - 500 Chojna

www.zsp1chojna.pl
zsp1@zsp1chojna.pl

tel./faks 091 414 20 29

PATRONATY - WSPÓŁPRACA

25-29.09.2020 r. nauczyciele odbyli staż w Hotelu Cerviola na Malcie w ramach projektu „Jakość w kształcenie zawodowe poprzez europejskie staże” z programu Erasmus+

Szkolenie dla mobilności kadry w ramach projektu
„Jakość w kształcenie zawodowe poprzez europejskie staże”

 

W dniach od 25.09.2020 r. do 29.09.2020 r. dwie nauczycielki przedmiotów zawodowych hotelarskich mgr inż. Bianka Małysz – Lewandowska i mgr Katarzyna Kicińska oraz nauczycielka przedmiotów gastronomicznych mgr inż. Justyna Sumara odbyły 5 – dniowy staż w Hotelu Cerviola*** na Malcie. Szkolenie dla mobilności kadry, w wymiarze 40 godzin, odbyło się w ramach w ramach projektu „Jakość w kształcenie zawodowe poprzez  europejskie staże” – 2019 – 2020 Program Erasmus+.

Hotel Cerviola to piękny 3 – gwiazdkowy obiekt hotelarski, położony wzdłuż piaszczystej plaży, około 1 km od centrum Marsaskali. Obiekt posiada pokoje typu Basic, Deluxe czy superior. Wszystkie są wyposażone w telewizory płasko ekranowe, sejfy i  ekspresy do kawy. W restauracji hotelowej codziennie rano serwowane jest angielskie śniadanie, podczas którego goście mogą delektować się posiłkami kuchni lokalnej.

W dniu 25.09.2020 roku stażystki przywitał burmistrz Marsaskali oraz właściciel obiektu hotelarskiego. Nauczycielki zapoznano z działalnością hotelu oraz strukturą organizacyjną obiektu, układem funkcjonalnym oraz wykorzystaniem nowych technologii, zapleczem technicznym oraz zakresem usług świadczonych przez hotel.

26.09.2020 i 27.2020 rozpoczął się staż w części mieszkalnej. Stażystki poznały układ funkcjonalny i komunikacyjny hotelu w jednostkach mieszkalnych, w części gospodarczej i  pomieszczeniach ogólnodostępnych. Ponadto przedstawiono im wyposażenie jednostek mieszkalnych, system i technikę sprzątania pokoi hotelowych i pomieszczeń sanitarnych, postępowanie z rzeczami zagubionymi, pozostawionymi czy zniszczonymi przez gości.

28.09.2020 i 29.09.2020 odbył się staż w części gastronomicznej. Stażystkom objaśniono organizację pracy na sali restauracyjnej, obowiązki działu gastronomicznego, techniki i  organizację pracy przy obsłudze gości w hotelu Cerviola, jak również organizację bufetu śniadaniowego, podawanie śniadań z układem funkcjonalnym, urządzeniami i wyposażeniem kuchni oraz zasady odpowiedzialności materialnej za urządzenia i wyposażenie w dziale gastronomicznym.

Celem stażu było zapoznanie z technologiami stosowanymi w przedsiębiorstwach hotelarskich, urządzeniami, narzędziami i sprzętem technicznym, a także poznaniem specyfiki pracy w rzeczywistych warunkach w branży hotelarskiej i gastronomicznej, zastosowanie praktycznych umiejętności interpersonalnych oraz doskonalenie umiejętności i kwalifikacji zawodowych, potrzebnych do wykonywania pracy jako nauczyciel przedmiotów zawodowych hotelarskich i gastronomicznych w Zespole Szkół Ponadpodstawowych w  Chojnie.

mgr Katarzyna Kicińska

linki

galeria