Pogadanka „Jestem tym co jem?” na temat prawidłowego odżywiania się
zwieńczona przygotowaniem gazetki szkolnej
„Jestem tym co jem?” – pod takim hasłem, 29.01.2022 r., odbyła się pogadanka z uczniami naszej szkoły, przygotowującymi się do udziału w mobilności w Słowenii w ramach projektu: „Zdrowie na pierwszym planie”. Tematem przewodnim tego wydarzenia jest zdrowe odżywianie. Uczniowie, na podstawie zdobytych podczas zajęć wiadomości, będą upowszechniać wiedzę o prawidłowym żywieniu wśród rówieśników z kraju partnerskiego i tworzyć ćwiczenia o tej tematyce.
Uczniowie, w trakcie spotkania, zaprezentowali efekty swojej pracy. Przedstawili prezentację multimedialną i ćwiczenia interaktywne, poświęcone tematyce zdrowego żywienia, które zostaną wykorzystane w trakcie projektu. Rozmawialiśmy o nowej piramidzie i talerzu zdrowego żywienia, wartości odżywczej i energetycznej żywności. Zwracaliśmy uwagę na produkty pożądane w naszej diecie, bogate w błonnik pokarmowy, kwasy omega oraz te, które powinny być ograniczane, bogate w cukry proste lub nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol. Omówiliśmy najważniejsze zasady zdrowego żywienia: regularność posiłków, jedzenie śniadań, wypijanie wody, ograniczenie żywności przetworzonej i dbanie o kondycję fizyczną. Podsumowując spotkanie uczniowie wspólnie ocenili, że zgadzają się ze stwierdzeniem „Jestem tym co jem”, a nasze samopoczucie, sprawność umysłowa i zdrowie, uzależnione są od jakości spożywanych pokarmów oraz ich rodzaju. Efektem pogadanki są dwie gazetki szkolne, przygotowane przez młodzież, które zdobią korytarz szkoły oraz jedną z klas lekcyjnych.
Wnioski:
Uczniowie maja świadomość wpływu żywienia na samopoczucie, sprawność umysłową, kondycję i zdrowie. Potrafią ze swojej diety wyeliminować produkty niezdrowe. Młodzi ludzie będą propagatorami i kreatorami zdrowych nawyków żywieniowych.
Koordynator konkursu
mgr inż. Bianka Małysz-Lewandowska